probiootit

Probiootit ja laihduttaminen

Probiootit ovat ihmiselle hyödyllisiä mikro-organismeja, jotka elävät suolistossamme ja ylläpitävät sen bakteerikannan toimintaa, tätä kautta vaikuttaen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Prebiootit ovat sulamattomia aineita, joka tukevat hyvien bakteerikantojen kasvua paksusuolessa. Suoliston terveys yhdistetään nykyään varsinkin vastustuskykyyn ja ravinteiden imeytymiseen. Vaikka probiootit on tunnettu jo jonkin aikaa, niiden suoria terveydellisiä vaikutuksia on vastikään alettu tutkimaan enemmän. Erilaisia probioottivalmisteita onkin alkanut viime aikoina tunkemaan yhä enemmän ja enemmän markkinoille. Mutta onko tästä villityksestä hyötyä laihduttajalle?

Probiootit – ystävälliset bakteerit

Probiootteja on monenlaisia, mutta yleensä niistä puhuttaessa viitataan erilaisiin maitohappobakteerikantoihin, jotka muovaavat ruoansulatusjärjestelmän, varsinkin suoliston bakteerikantaa. Yleisimpiä ja myös tutkituimpia ovat erilaiset Bifido- ja Lactobacillus -alkuiset bakteerit. Nämä kulkeutuvat suolistoomme ja vaikuttavat limakalvolla kukin omalla tavallaan. Ohessa joitain suoliston bakteerikannan tehtäviä:

  • Tukee suoliston liman eritystä
  • Vahvistaa suolen seinämien liitoskohtia
  • Ehkäisee huonojen bakteerien lisääntymistä
  • Edistää ravintoaineiden imeytymistä
  • Hajottaa proteiineja sekä sulattaa laktoosia ja hiilihydraatteja
  • Ehkäisee tulehduksia
  • Tukee vastustuskykyä
  • Syntetisoi B- ja K-vitamiineja
  • Syntetisoi joitain rasvahappoja
  • Kierrättää aminohappoja

 

Probiootit ja laihdutus

Probioottien suoraa vaikutusta painon pudottamiseen on tutkittu verrattain vähän. Mitään täysin suoraa yhteyttä (”probiootit polttavat rasvaa”) ei ole löydetty, mutta vatsan hyvinvointiin kylläkin.  Probiootit saattavat vaikuttaa esimerkiksi kylläisyyden tunteeseen ja ruoansulatuksen toimivuuteen. Tällaiset asiat vaikuttavat tietenkin syömiseen; esimerkiksi probioottien tukema, kylläinen vatsa ei sorru yhtä herkästi herkutteluun. Laihduttaminen on mielekkäämpää, kun tuntee syövänsä hyvin. Lisäksi paha vatsaongelma/tauti voi pistää dieetin ja treeniaikataulut heittämään häränpyllyä. Jos probiootit auttavat tämän ehkäisyssä, voi se tukea näin painonhallintaa.

Probioottien epäillään vaikuttavan samantyylisesti vastustuskykyyn. Näiden vaikutusta flunssasta parantumiseen on mm. tutkittu. Jos probiootti auttaa flunssasta parantumisessa ja normaaliin rytmiin palaamisessa, voi sen ajatella tukevan myös laihduttamista.

Probioottien lähde

Probiootteja löytyy eniten erilaisista enemmän ja vähemmän happamista tuotteista. Jogurtti, piimä, maito juustot sekä kimchi, kefiiri ja jopa suolakurkut sisältävät näitä hyödyllisiä bakteereita. Lisäksi probiootteja lisätään nykyään paljon eri tuotteisiin. Probiootteja voi myös saada ravintolisän muodossa. Tämä voi olla hyödyllistä niille, jotka eivät kykene panostamaan ruokaansa säännöllisesti.

FitLine – probioottinen jogurtti

Oma suositukseni probioottiseksi tuotteeksi jokapäiväiseen käyttöön on FitLinfitline pro b4e ProB4 -jogurtti. Tämä on FitLine-tuoteperheen vähäkalorinen ja lähes rasvaton, probioottinen jogurtti, joka valmistetaan itse. Tämän tuotteen mainitsin aikaisemmassakin artikkelissa, jossa kerroin FitLine-tuotteista painonhallinnan tukijana.

ProB4 jogurtti tosiaan tehdään itse valmistustarvikkeilla, jonka saa tuotetilauksen yhteydessä. Jogurttia saa niin kiinteänä kuin juoksevampana versiona, eli sitä voi nauttia niin aterian kuin juoman muodossa. Jogurtti sisältää nimensä mukaisesti neljää probioottista bakteerikantaa, jotka auttavat suoliston (ja muun ruoansulatusjärjestelmän) hyvän bakteeriston ylläpitämisessä ja näin yleisen hyvinvoinnin edistämisessä. ProB4:n sisältämät bakteerikannat ovat bifidot, streptokokit, lactobacillus acidophilus- ja lactobacillus bulgaricus- bakteerit. Jogurtti sisältää myös inuliinia, joka tunnetaan prebioottina. Näiden lisäksi ProB4 sisältää ravintokuituja, jotka auttavat kylläisyyden tunteen ylläpitämisessä ja näin syömisen hallinnassa.

 

Jogurtin valmistus

ProB4 valmistetaan tuotteen erillisissä valmistus- ja haudutusastioissa. Valmistukseen tarvitaan litra huoneenlämpöistä iskukuumennettua (UHT) maitoa. Maidon rasvapitoisuus vaikuttaa jogurtin kiinteyteen. Ensin sekoitetaan puoli litraa maitoa jugurttijauheeseen, kunnes jauhe on täydellisesti liuennut. Tämän jälkeen lisätään loput maidosta, sekoitetaan lisää ja suljetaan valmistusastian kansi. Haudutusastiaan kaadetaan kiehuvaa vettä merkkiin asti, valmistusastia asetetaan tämän sisälle ja annetaan homman hautua reilu kymmenen tuntia. Sitten se siirretään jäähtymään jääkaappiin. Jogurtti säilyy kylmässä reilun viikon.

Makua tuomaan voi jogurtin sekaan heittää vaikka marjoja, hilloa, mysliä, kuivattuja hedelmiä tai miltei mitä vaan. ProB4 on oikein hyvää sellaisenaan, mutta soveltamisvaraa on lähes rajattomasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *