paleo dieetti

Toimiiko Paleo-dieetti laihduttamisen tukena?

Viime aikojen puhutuimpia dieettejä on ns. paleo-dieetti. Nimi viittaa kivikauteen ja dieetin ideana onkin ylläpitää ruokavaliota, joka muistuttaa tuolloin eläneiden ravintoa. Paleo-dieettiin kuuluu olennaisesti käsittelemättömät, ei-teolliset raaka-aineet.

Paleo-dieetin kannattajat uskovat sen vähentävän monia nykyaikaisia terveysriskejä, sillä ennen ihmiset eivät juurikaan kärsineet ylipainosta, diabeteksesta ja sydäntaudeista. Ainakin osa tutkimuksista antaa viitettä siitä, että paleo-dieetti voi vähintäänkin auttaa painonpudotuksessa ja yleisen terveydentilan parantamisessa.

Mikä on paleo-dieetti?

Paleo-ruokavalio kannustaa syömään prosessoimatonta eläin- ja kasvisruokaa, kuten lihaa, kalaa, munia, marjoja, vihanneksia, hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä. Samoin ruokavaliossa vältetään prosessoitua ruokaa, kuten sokeria, maitotuotteita, viljaa ja esivalmistettuja eineksiä. Joissain variaatioissa kuitenkin sallitaan esim. maidon juominen tai riisin syöminen.

Toisin kuin useimmissa dieeteissä, paleossa ei lasketa kaloreita lainkaan. Tämän sijaan tietyt ruoat vain suljetaan pois kokonaan, jolloin kalorien määrä laskee luonnollisesti. Tällainen malli sopii hyvin laihduttajalle, sillä prosessoimaton ruoka on yleisesti ottaen terveellisempää ja vähärasvaisempaa.

5 tapaa, jolla Paleo auttaa pudottamaan painoa

1. Proteiinipitoinen

Proteiini on ehkä tärkein ravintoaine painonhallinnassa. Se tehostaa aineenvaihduntaa, hillitsee ruoanhalua ja on osa monia painoa sääteleviä hormoneja. Paleo kannustaa syömään monia proteiinipitoisia ruokia, kuten vähärasvaista lihaa, kalaa ja munia. Noin 25-35 % paleo-dieetin kaloreista tulee proteiinista.

2. Vähän hiilareita

Hiilihydraattien kulutuksen vähentäminen on parhaita tapoja pudottaa painoa. Yli 23 viimeaikaista tutkimusta näyttävät, että VHH ruokavaliot ovat tehokkaampia laihduttamisessa kuin perinteiset vähärasvaiset ruokavaliot. Paleossa hiilihydraattien saantia vähennetään välttämällä yleisiä hiilihydraattien lähteitä, kuten leipää, riisiä ja perunoita.

3. Vähemmän kaloreita

Painon pudottaminen vaatii useimmiten kaloreiden saannin vähentämistä; energiaa täytyy kuluttaa enemmän kuin saada. Tästä syystä myös täyttävän ruoan merkitys korostuu, sillä mitä pidempään pysyy kylläisenä, sitä vähemmän tarvitsee syödä. Paleo-dieetista voikin olla apua kovasta nälästä kärsivälle, sillä monet siihen kuuluvat ruoat ovat hyvin täyttäviä ja luontaisesti ravinteikkaita.

4. Vähemmän prosessoitua ruokaa

Nykyaikainen, länsimainen ruokavalion on suurin syy lihavuuden kasvulle. Se kannustaa syömään teollista, pitkälle käsiteltyä ravintoa, jossa on paljon kaloreita ja hyvin vähän muita ravintoaineita. Prosessoidun ruoan suosio ja ylipainon yleisyys kulkevat miltei käsi kädessä.

Paleo-dieetissä suljetaan pois kaikki teolliset nykyaikaiset ruoat, sillä mitään vastaavaa ei ollut saatavilla paleoliittisellä kaudella. Sen sijaan siinä painotetaan vähärasvaisia proteiininlähteitä, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä terveellisiä rasvoja, jotka sisältävät tyydytettyjä vähemmän kaloreita ja enemmän ravintoaineita.

5. Vähemmän lisättyä sokeria

Kuten prosessoidut ruoat, liika sokeri voi haitata laihduttamista ja yleistä hyvinvointia. Se lisää kaloreita tuomatta mitään muita ravintoaineita. Korkeat sokeripitoisuudet kohottavat sydän- ja verisuonitautien sekö diabeteksen riskiä.

Paleossa eliminoidaan lisätyt sokerit ja sen sijaan syödään vain luonnollisia sokereita, joita löytyy tuoreista hedelmistä, vihanneksista ja marjoista. Nämä sisältävät useita erilaisia, terveydelle olennaisia ja hyväksi todettuja vitamiineja, kuituja ja muita aineita.

Paleo tukee terveyttä myös muilla tavoin

  • Vähentää vatsanseudun rasvaa: Vatsan seudun rasva on erittäin epäterveellistä ja nostaa diabeteksen, sydäntautien ja muiden tilojen riskiä.
  • Vähentää verensokeria: Insuliiniherkkyys kertoo kuinka helposti solut reagoivat insuliiniin. Mitä herkempi reagointikyky, sitä tehokkaamin elimistö poistaa sokeria elimistöstä. Tätä tukemalla paleo alentaa verensokeria.
  • Vähentää sydäntautien riskiä: Paleo-dieetti on hyvin samankaltainen kuin sydänterveyttä korostavat ruokavaliot. Se näkyy vähässä suolassa ja tyydyttyneissä rasvoissa, hyvinä rasvoina ja kasvisruoan korostumisena.
  • Vähentää tulehdustasoja: Tulehdus on luonnollinen tila, joka auttaa kehoa parantumaan ja taistelemaan tartuntoja vastaan. Krooninen tulehdus on kuitenkin haitallista ja nostaa erilaisten tautien riskiä. Paleossa korostetaan antioksidantteja sisältäviä ruokia, jotka alentavat elimistön tulehdustasoja.

Paleo-dieetti voi olla kokeilemisen arvoinen

Paleo-dieetti auttaa tunnetusti ja tutkitusti pudottamaan painoa. Sen piirteitä ovat vähähiilihydraattisuus, korkea proteiinipitoisuus, täyttävät ruoat ja prosessoitujen raaka-aineiden sekä lisätyn sokerin vähentäminen.

Paleo-dieetti ei ole kuitenkaan mikään ihmeratkaisu. Se ei myöskään välttämättä sovi kaikille, varsinkin erikoisruokavalioita noudattaville. Esimerkiksi kasvisyöjillä voi olla vaikeuksia saada kaikkea tarvitsemaansa proteiinia. Myös tiettyjen raaka-aineiden saatavuus voi vaikuttaa dieetin kannattavuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *