nainen vaa'alla

20 Yleistä syytä painonlaskun hidastumiseen

Kun painosi alkaa pudota, kehosi voi pistää vastaan. Alkuun kilot karisevat ilman suuria ponnisteluja, mutta jossain vaiheessa tämä kehitys hidastuu tai loppuu kuin seinään – joskus paino voi jopa alkaa hieman nousta!

Ohessa on lista 20 yleisimmästä syystä, miksi painonlasku voi hidastua. Lisäksi kerromme, miten päästä kumpareista yli ja päästä taas vauhtiin laihduttamisessa.

1. Ehkä painosi laskee huomaamattasi

Vaikka painonlaskusi näyttäisi pysähtyneen, ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa. Laihduttamisen aikana on aivan normaalia, että vaa’an nuoli ei hievahda muutamaan päivään tai jopa viikkoon hirveämmin. Tämä ei tarkoita, etteikö rasva palaisi.

Elopainolla on tapana heitellä hieman suuntaan toiseen tilanteesta huolimatta. Viimeaikainen ruokavaliosi ja hormonitasosi vaikuttavat esim. elimistön kykyyn sitoa vettä. Neste lisää luonnollisesti painoa.

Lisäksi lihas kasvaa samalla, kun rasva palaa, varsinkin jos et ole aiemmin juuri treenannut. Tämä on vain hyvä asia, sillä harvemmin painonlaskulla on juurikaan väliä, vaan ihmiset tähtäävät rasvan määrän vähentämiseen kehossa. Parempi lihaskunto mahdollistaa myös entistä aktiivisemman elämän ja tehokkaamman treenin.

Painon seuraamisen sijasta katso vaikka enemmän peiliin. Kokeile, miltä vanhat vaatteet tuntuvat päälläsi – löysyys ja väljyys viittaa siihen, että jotain on tapahtunut, sanoi vaaka mitä tahansa.

2. Et seuraa syömistäsi

Itsetietoisuus on olennaista, jos haluat laihduttaa. Valitettavan suuri osa ihmisistä ei oikeastaan seuraa syömistään, eli sitä, mitä ja paljon syö. Jokaista kilokaloria ei tarvitse laskea, mutta esim. ruokapäiväkirjan pitäminen antaa tarkemman kuvan siitä, mikä ruokavaliossa menee pieleen tai miten sitä voisi parantaa.

3. Et syö tarpeeksi proteiinia

Proteiini on tärkein yksittäinen ravintoaine painonpudotuksessa. Tutkimusten mukaan, kun 25-30% prosenttia kaloreista koostuu proteiinista, aineenvaihdunta tehostuu ja kaloreita palaa enemmän. Toisin sanoen, vaikka et syö yhtään enempää kaloreita, niitä palaa automaattisesti enemmän. Proteiinipitoisen ruokavalion on todettu olevan myös vähemmän altis napostelulle tai herätesyömiselle.

Lisää proteiinia aamiaiseesi: se pitää kylläisempänä pidempään ja vähentää kiusauksia päivän aikana.

4. Syöt liikaa kaloreita

Monesti painonputoamisen katkeaminen johtuu yksinkertaisesti liioista kaloreista. Ihmiset tuppaavat merkittävästi aliarvioimaan syömiensä kalorien määrän. Jos et ole jo sellaista ottanut käyttöön, kokeile vaikka kalorilaskuria ja seuraa syömistäsi tarkemmin. Tällaisten välineiden käyttö on välttämätöntä myös, jos haluaa esim. lisätä proteiinin osuutta kaloreissa tiettyyn pisteeseen.

5. Et syö tuoretta tai puhdasta ruokaa

Ruoan laatu on yhtä tärkeää kuin paljon sitä syö – laihduttamisen kannalta.

Ns. terveelliset ruoat voivat parantaa yleistä oloa ja auttaa nälän säätelyssä. Monet terveelliset ruoat sulavat, eli antavat energiaa, hitaammin kuin käsitellyt, teolliset, lisäaineita täynnä olevat elintarvikkeet.

Yritä pitäytyä luonnollisissa ja monipuolisissa, tuoreita aineosia sisältävissä ruoissa.

6. Et treenaa lihasta

Yksi tärkeimpiä asioissa laihduttamisessa, jota monet kuitenkin laiminlyövät, on voimatreeni. Lihakset voivat palaa rasvan ohella laihduttamisen aikana. Tätä voi ehkäistä treenaamalla niitä aktiivisesti. Älä vain juokse matolla (tai polulla) vaan nosta myös hieman punttia.

7. Ahmit liiaksi (terveellistäkin ruokaa)

Ns. ahmiminen on yleinen laihdutuskuurien sivuvaikutus tai oire. Tällöin ihminen syö nopeasti ja paljon jotain ruokaa, enemmän kuin elimistö sillä hetkellä tarvitsee.

Ahmiminen on ongelma laihduttaville, huolimatta mitä he syövät; ahmia voi roskaruokaa kuin verrattain terveellistäkin. Totuus kuitenkin on, että liika on likaa. Kalorit ovat kaloreita, riippumatta mistä ne tulevat. Periaatteessa laihduttaa voisi myös täysin roskaruoalla, mutta tällöin ongelmaksi muodostuu tärkeiden ravintoaineiden (vitamiinien, hivenaineiden yms.) puute.

Ihanteellista on löytää säännöllinen ja tasapainoinen rytmi ateriointiin, hillityillä annoksilla. Erilaiset ateriakorvikkeet voivat myös auttaa laihduttamisessa, sillä ne tyypillisesti sisältävät paljon hyödyllisiä ravintoaineita, mutta verrattain vähän energiaa ja rasvaa. Esimerkiksi FitLine Shape Me up -ohjelmassa korvataan aterioita ProShape- pirtelöillä ja patukoilla. Lue lisää täältä: FitLine Fitness.

8. Aerobisen liikunnan puute

Aerobinen liikunta on liikuntaa, jossa syke nousee ja keho tuottaa energiaa happen kautta. Tyypillisiä aerobisen liikunnan muotoja ovat esim. lenkkeily, pyöräily ja uinti.

Aerobinen liikunta on parhaimpia tapoja kohottaa terveyttä. Se polttaa myös tehokkaasti vatsanseudun haitallista, elimiä ympäröivää ja sairauksia aiheuttavaa rasvaa.

9. Juot yhä sokeria

Sokeriset virvoitusjuomat ovat lihottavimpia ruokia tai juomia mitä on. Aivosi eivät täysin sisäistä niistä tulevien kalorien määrää, eli pysyt nälkäisenä. On miltei parempi, että syöt jotain herkkua ja juot vain vettä päälle.

Tämä ei koske vain Jaffoja ja Kokiksia, vaan myös useita näennäisesti parempia vaihtoehtoja, kuten joitain mehuja ja ”vitamiinivesiä”. Myös perushedelmämehut ovat hieman ongelmallisia, koska ne todellakin sisältävät paljon hedelmäsokeria.

10. Et nuku tarpeeksi hyvin

Riittävä unensaanti ja unen laatu ovat tärkeimpiä tekijöitä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta. Tämä pätee myös painonhallinnassa. Tutkimusten mukaan huonot yöunet liittyvät ylipainon riskiin; esim. huonosti nukkuvista lapsista tulee ylipainoisia 89% suuremmalla todennäköisyydellä, kuin hyvin nukkuvista.

11. Et vähennä hiilareita ravinnossa

Jos sinulla on paljon ylipainoa, jota haluat menettää (ja/tai diabeteksen kaltaisia aineenvaihdunnallisia vaivoja), kannattaa harkita vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Monissa (lyhyen aikavälin) vertailuissa vähähiilihydraattiset dieetit ovat johtaneet kaksin-kolminkertaiseen painonpudotukseen tavanomaisiin, vähärasvaisiin dieetteihin verrattuna. VHH-ruokavalion on myös huomattu mm. alentavan verensokeria.

12. Syöt liian usein

Monet uskovat, että useampi pieni ateria päivässä nopeuttaisi aineenvaihduntaa ja näin tehostaisi laihduttamista. Tämä on kuitenkin myytti. Tutkimuksissa ei ole huomattu, että aterioiden määrällä olisi suurta merkitystä painonlaskun kannalta.

Tietysti, jos syö vain yhden massiivisen aterian päivässä, voi tämä johtaa pahoinvointiin, ähkyyn, hetkittäiseen laiskuuteen yms. Liian monta välipalaa päivässä kuitenkin tekee ruokailusta ja näin painonhallinnasta turhan monimutkaista ja aikaa vievää, tai sitten tulet syöneeksi liikaa vahingossa.

13. Et juo tarpeeksi vettä

Runsaasta veden juonnista on paljon hyötyä. Se auttaa myös painonhallinnassa. Erään tutkimuksen mukaan puoli litraa vettä puoli tuntia ennen ateriaa juoneet pudottivat painoaan 44% enemmän kuin juomatta jättäneet.

14. Juot liikaa alkoholia

Jos tykkäät nautiskella alkoholia mutta haluat myös pudottaa painoasi, harkitse väkevämpään tavaraan, kuten vodkaan (vähäkaloriseen juomaan blendattuna) siirtymistä. Olut, viinit ja siiderit tuppaavat sisältämään paljon kaloreita.

Puhdaskin alkoholi sisältää kaloreita. Hillityn juomisen ei ole kuitenkaan havaittu vaikuttavan oleellisesti painonhallintaan.

15. Et nautiskele

Kiinnostava tekniikka, jota voi hyödyntää painohallinnassa on ns. tiedostava syöminen. Siihen sisältyy syömisen vauhdin hidastaminen, häiriötekijöiden poistaminen ja jokaisesta puraisusta nauttiminen. Kyse on siis tavallaan itse syömiseen keskittymistä. Samalla tulee kuunnella kehon signaaleja siitä, milloin on syöty tarpeeksi.

On paljon viitteitä siitä, että tekniikasta on hyötyä painonhallinnassa. Se auttaa itse painonpudotuksessa ja myös opettaa välttämään herätesyömistä yms.

Muista, että tiedostavaan syömiseen kuuluu kaikkien häiriötekijöiden poistamien; syödessä ei tule siis katsoa teeveetä tai selata kännykkää. Kun tunnet itsesi miltei täydeksi, juo hieman vettä ja lopeta siihen. Näin vältä ähkytkin.

16. Terveydentilasi vaikuttaa painoosi

On tiettyjä sairauksia tai muita poikkeuksellisia terveydentiloja, jotka helpottavat painonnousua tai vaikeuttavat painonhallintaa. Näihin kuuluu mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja uniapnea.

Samoin tietyt lääkitykset voivat aiheuttaa painonnousua ja vaikeuttaa painonhallintaa. Lääkkeiden mahd. sivuvaikutukset kannattaa aina tiedostaa.

17. Olet addiktoitunut roskaruokaan

Rasvaisen ja ravinteellisesti köyhän pikaruoan ja kauppojen “roskaruoan” kasvava suosio on johtanut erinäisiin haasteisiin. Eräiden lähteiden mukaan n. 20% pohjoisamerikkalaisista ja eurooppalaisista olisivat ruoka-addikteja virallisen määrityksen mukaan.

Ruoka-addiktio aiheuttaa sen, että ruokavalion muuttaminen ja vähemmän syöminen voi vaikuttaa suorastaan mahdottomalta. Tällaisissa tilanteissa kannattaa suoraan kääntyä ammattilaisten puoleen.

18. Olet näännyttänyt itseäsi liiaksi

Pitkä dieetillä oleminen ei ole välttämättä hyvä idea. Painonlaskun tasaantuessa ei kannatta välttämättä yrittää ”tehostaa” painonlaskua, vaan päinvastoin syödä enemmän. Lisäämällä hieman energiansaantia voit esim. treenata entistä kovempaa ja lisätä lihasmassaasi. Yritä pitää nykyinen painosi muutaman kuukauden, ennen kuin lähdet taas painonpudotuslinjalle.

19. Odotuksesi ovat epärealistiset

Painonpudotus on yleensä hidas prosessi. Monet epäonnistuvat puhtaasti kärsivällisyyden puutteen vuoksi. Nopea painonlasku alkuun on yleistä, mutta tätä ei voi ylläpitää pitkällä tähtäimellä (suuri osa aluksi poistuvasta painosta on mm. nestettä)

Lisäksi monilla on vääriä käsityksiä siitä, mikä on keskivertoihmiselle mahdollista ruokavaliolla ja urheilulla. Monilla kehonrakentajilla ja malleilla on tietynlainen ruumiinrakenne/kehotyypi, joka vaikuttaa oleellisesti heidän ulkonäköönsä. Tätä ei voi muuttaa millään keinolla. Lisäksi monet mediassa näkemämme kuvat ovat rankasti muokattuja.

Jossain vaiheessa kannattaa ikuisen yrittämisen sijaan vain hyväksyä, ettei välttämättä tule koskaan saavuttamaan ns. ihannettaan. On tärkeämpää olla tyytyväinen itseensä kuin aina yrittää parantaa itseään. Jos tunnet itsesi terveeksi, on todennäköistä, että olet myös sitä.

20. Keskityt liikaa dieetteihin

Dieetit harvoin toimivat pitkällä tähtäimellä. Mikään ”ponnisteluja” vaativa ruokavalio ei ole helppo ylläpitää vuosien ajan. On todennäköistä, että jossain motivaatio romahtaa ja alkaa taas syödä huonosti.

Yritä painonhallinnassa keskittyä terveytesi parantamiseen. Syö sen mukaan, mitä kehosi tarvitsee ja mikä on terveellistä, äläkä seuraa liiaksi elämää rajoittavia erikoisohjelmia.

Terveelliset elämäntavat ja valistunut lähestyminen ruoan kulutukseen johtaa painon normalisoitumiseen varmemmin, kuin dietointi.

Loppusanat

Painon pudottaminen ei ole helppoa ja moni asia voi siihen vaikuttaa.

Yksinkertaisimmillaan painonhallinnan epäonnistuminen johtuu liiallisesta energiansaannista; kaloreita tulee enemmän kuin kuluu.

Mieti yllälueteltuja asioita ja hyödynnä vinkkimme – ne auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi. Loppujen lopuksi painonpudotuksessa on kuitenkin kiinni omistautumisesta, itsehallinasta ja sinnikkyydestä. Muista, että laihdutat itsesi, oman terveytesi ja hyvinvointisi vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *